içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Piyonlar Satranç'ın Ruhudur.
Satranç oyunundaki en zayıf taş gibi görünen piyonların, oyun ilerledikçe satranç tahtası üzerinde büyük bir rol oynadıkları inkar edilemez. Genelde piyonlar, satranca yeni başlayan oyuncular tarafından pek değer görmez. Oyun içinde hor görülerek, kolayca feda edilebilmektedir. Piyon dediğin taşın gücü nedir ki? Üstelik bu taşlardan tahta üzerinde sayıca çok olduğu düşünülür. Sayıca çok olan bu taşlardan acaba kaç tanesi oyun sonuna kalabilecektir? Oysa son sıraya ulaşabilen bir piyon, oyunun gidişatını nasıl da değiştirecektir.
Ünlü Satranç büyük ustalarından Philidor “Piyonlar, satrancın ruhudur” diyerek satranç oyununda piyonların ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Satranç oyununda piyonların konumları, stratejik planların ve mücadelenin şeklini belirler. Oyuncuların sahip olduğu piyonların yapısal durumu ile birlikte oyun tahtası üzerinde oluşan zayıf ve güçlü karelerin durumu da önemlidir.
Satranç tahtası üzerinde sahip olduğumuz piyonları zincir yapıda konuşlandırmak onları kuvvetlendirecektir. Tahta üzerinde sahip olacağımız piyon adacıklarının sayısı arttıkça onları korumak da zorlaşacaktır. Satranç tahtasında bulunan piyonların yapısal durumu yüzünden oyun planları, bu zayıf piyonlar üzerine yapılabilir. Bu durum doğru değerlendirildiğinde, oyunculara oyunun kaderini değiştirebilme imkanı sunar.
Oyun içinde sahip olunan kötü veya izole piyonları korumak yüzünden, istemeden taraflar kuvvet kaybı yaşayabilirler. Satranç büyük ustası Philidor’a göre satranç tahtası üzerinde arkadaşlarından ayrılmış bir piyon ya çok ender şekilde kazanabilir, ya da asla kazanamaz. Piyonlar da oyun içindeki konumuna göre zayıf ve kuvvetli olabilirler. Bunu detaylandırırsak;
1-Diğer piyonlar tarafından korunmayan bir piyon çoğunlukla zayıftır.
2-Çeşitli nedenler sebebiyle hareket yeteneğini kısmen veya tamamen kaybeden bir piyon da zayıftır.
3-Kendi piyonları tarafından desteklenen, hareket yeteneğine sahip piyonlar ise kuvvetlidir.
Piyon yapıları yüzünden, tahta üzerinde oluşan zayıf kareleri değerlendiren oyuncu, oyundaki taşlarından birini bu zayıf karelere yerleştirebilirse, oyun içinde büyük avantaj kazanmış olur. Zayıf kareler rakibin piyonları tarafından saldırılması mümkün olmayan yerlerdir. Kontrol edilen bu zayıf kareler, merkezi bir yerde veya rakip tarafta ise çok daha fazla değer kazanacaktır.
Hayatta hiçbir şey gözüktüğü gibi değildir. Görünüşe bakıp, aldanmamalı. Bazı özellikler belirli yeteneklerle desteklenirse başarı olarak ortaya çıkabilir. Sizlerde çok boyutlu düşünerek, yaşam için değişik stratejiler geliştirin. İçinizdeki saklı yetenekleri ortaya çıkarmak için fırsatlar yaratmaya çalışın. Bu şekilde sizin içinde başarı kaçınılmaz olacaktır.
Mutlu kalın, Sağlıkla kalın, Satrançla kalın
TURGAY ÜLKER
Bu yazı 34 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum